Latest News

September 28, 2022

Pekeliling kenaikan gaji penjawat awam 2022 terkini, Semakan Skim Tangga Gaji Kakitangan kerajaan dalam skim perkhidmatan awam di bajet belanjawan

Seperti biasa Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di Perkhidmatan Awam dan Awam (Cuepacs) terus merayu kepada pihak kerajaan Malaysia supaya diluluskan permohonan dan rayuan naik ini untuk sektor awam dipercepatkan, selain pemberian bonus penjawat awam serta bonus raya untuk mereka.

Sudah semestinya dengan pelaksanaan tuntutan ini dapat meringan beban terutamananya kalangan kakitangan awam pada kala mereka menghadapi desakan kos sara hidup hari ini. Kos sara hidup naik sehingga 8 peratus, tetapi gaji masih di tahap itu. Tiada perubahan untuk sekian lamanya.

Jadi ia sangat membantu bagi mengelakkan kalangan kakitangan awam ini terus berhutang semata-mata mahu mendapatkan duit lebihan setiap bulan untuk perbelanjaan isi rumah masing-masing.

Walaubagaimanapun berdasarkan dapatan majoriti dari 1.7 juta kakitangan awam di Malaysia mereka mahukan skim gaji mereka ada semakan semula. Ini kerana selama ini yang ada hanya pelarasan gaji semata. Selain itu elaun mereka ditambahbaik, dan juga diperbanyakan tawaran rumah bawah RM150 ribu.

Kenaikan Gaji Penjawat Awam 2022

Boleh lihat sendiri trend semakan tangga gaji penjawat awam 2022 dikalangan kakitangan kerajaan di Malaysia selama ini

TAHUNBUTIRAN SEMAKAN GAJI
2021Akan dikemaskini
2020Akan dikemaskini
2019TIADA
2018Menjelang Pilihanraya Umum ke 13 penjawat awam dijanjikan satu lagi kenaikan gaji tahunan jika Barisan nasional menang
2013Gaji minimum penjawat awam naik kepada RM1200
2011Gaji naik antara 7 peratus hingga 13 peratus

NOTA PENTING : Malangnya, regim Barisan nasional telah ditumbangkan pada keputusan PRU yang lalu. Bermakna tiada kenaikan gaji.

Seperti yang disahkan oleh Tun Mahathir Mohamad tiada kenaikan yang mana  tidak diteruskan 1 Julai 2018 adalah kerana ia dijanjikan oleh parti Barisan Nasional bukannya parti Pakatan Harapan.

Oleh itu, Pekeliling kenaikan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam tiada, harap maklum.

BACA SINI: Jika anda mahu jadi penjawat awam, sila log masuk portal spa 9 login sekarang

 

6 Sebab Patut Gaji Naik

  1. Harga barang naik terlalu pantas, tetapi gaji bergerak perlahan yang tidak padan dengan impak inflasi malaysia hari ini
  2. Perbelanjaan boleh guna rakyat Malaysia semakin berkurang dek kerana kos sara hidup terus melambung tinggi
  3. Pertumbuhan ekonomi dikatakan masih baik, jadi tiada salahnya untuk kakitangan kerajaan merasai sendiri impaknya
  4. Sudah lama penjawat awam menggunakan skim gaji yang lama yang tiada penambaikan dan semakan gaji kerajaan sejak sekian lamanya
  5. Patut. Ini kerana penjawat awam telah bekerja keras dan buat yang terbaik untuk memberikan servis kepada rakyat Malaysia.
  6. Jadi berita kenaikan gaji kenaikan awam ini sebagai tanda penghargaan.

Samada ada kenaikan gaji, sama-sama kita nantikan!